Uit het kerkblad 

Kerkdiensten komende weken

Vieren en doen

Onze diensten zijn live en achteraf te volgen via de:  Livestreampagina of op www.ohklive.nl 

Een vogel met roodglanzende vleugels. Tastbaar? Als vuur?
Het goddelijke oordeel over de wereld dat veroordeelt en verteert?


Of is het een versterkende, bemoedigende, aanmoedigende en hoopgevende kracht, sterk als vuur, die ons leven kan doen herleven?kb11
Terwijl wij het ‘hemelse vuur’ vaak zien als vernietigend en veroordelend, om de aarde en ‘goddelozen’ te verschroeien, trilt de Pinksterhemel van dansende vlammen, die zich neerzetten op de hoofden van de leerlingen van Jezus.
Is dit die vuurvogel uit de hemel – die niet voorbehouden is aan een kleine kring van uitverkorenen, maar die als vuur, als moed, als hoop, als troost en vreugde, als liefdeselan aan iedereen en overal kan worden doorgegeven.
Ongrijpbaar, nauwelijks tot helemaal niet beheersbaar. Van windstilte tot oorverdovende storm. Waardoor Gods aanwezigheid vooral terug te vinden is in dienstbaarheid, zorg voor de naaste, kwetsbare kracht, krachtige kwetsbaarheid. Liefde tot het uiterste, vuur om te verwarmen.

Kerkdiensten:
Zondag 28 mei gaat ds. L.J.J. Webbink bij ons voor.
De collecten zijn deze zondag bij de 1e rondgang bestemd voor de restauratie van de klokkentoren, de 2e collecte is bestemd voor de Diaconie.
De bloemen worden verzorgd door Loek van Marsbergen

Op zondag 04 juni gaat ds. M. Kloppenburg bij ons voor.
De collecten zijn deze zondag bij de 1e rondgang bestemd voor: de kerkrentmeesters en de opbrengst van de 2e collecte is bestemd voor de Diaconie.
De bloemen worden verzorgd door Loes Marcin
Kijkt u thuis mee dan kunt u uw gaven overmaken op de bekende bankrekeningnummers, ook verderop vermeld, en in de weekbrief.
De bloemen worden deze dag verzorgd door Loek van Marsbergen

Omzien naar elkaar 

Johan de Rijke kreeg vooralsnog goed bericht: er hoeft nog even niet geopereerd.
Bernard Lautenslager is thuis, maar tobt ook nog met de verder genezing. Allen veel sterkte toegewenst.
Altijd zijn er zorgen om gemeenteleden en familieleden van gemeenteleden. Mensen die een zwaar behandeltraject in gaan, mensen die kwetsbaar zijn geworden, mensen die net geopereerd zijn en die moeten wennen aan de nieuwe situatie. Mensen die door geestelijke en/of lichamelijke achteruitgang niet meer naar de kerk kunnen komen. Kortom, er zijn genoeg zorgen. Laten we in gedachten bij hen zijn.
Het is niet aan mij om hier persoonlijke gegevens te delen, maar als u dat wel op prijs stelt kunt u dit aan mij doorgeven. Het is natuurlijk fijn als wij als gemeente wél op de hoogte zijn van uw zorgen, we kunnen u dan met elkaar steunen. Vindt u het kerkblad “te groot” om in te delen dan kan dat altijd in de weekbrief.
Indien u dat wenst kunt u contact met mij opnemen,
Ds. Webbink, telefoon 06 19 26 25 66email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Uit de gemeente

Bloemen uit de dienst

De bloemen gaven wij op 14 mei Johan de Rijke en op 21 mei gaven we de bloemen mee met het bruidspaar Tollenaar. Zij vierden 22 mei dat zij 65 jaar geleden zijn getrouwd. Wat een lange tijd is dat! Nogmaals van harte gefeliciteerd met dit heugelijke feit.

Met een hartelijke groet,
Ds. Leo Webbink

Uit de agenda:
De cantorij repeteert iedere woensdag om 20.00 uur
07-06-2023 10.00 uur Ontmoetingsochtend
07-06-2023 20.00 uur Moderamen

Voor de overige activiteiten: deze vermelden we in de weekbrief.

Heeft u uw emailadres nog niet doorgegeven voor het ontvangen van de weekbrief? Dat kan bij de scriba: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Bestuur en beleid

Hierbij nogmaals de rekeningnummers van het College van Kerkrentmeesters en van de Diaconie:

NL39 ABNA 0892 8486 77 t.n.v. Protestantse Gemeente Oudshoorn.

NL85 RABO 0373 7387 49 t.n.v. Diaconie Hervormde Gemeente Oudshoorn

Concerten

 • Mozart's Gran Partita: Serenade No. 10 - KV 361/370a

  Mozart's Gran Partita: Serenade No. 10 - KV 361/370a

  18-06-2023 15:30 -17:00
  Toegang: eur 15 en eur 7,50 als je nog geen 16 bent - inclusief drankje/hapje na afloop.

   

  Vooraf reserveren stellen wij zeer op prijs in verband met de borrel na afloop. U kunt vooraf reserveren met een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en ontvangt dan een antwoordmail met de betalingsopties. Vermeld alstublieft uw naam en voor hoeveel mensen u reserveert. Laat het ook even weten als er jeugd onder de 16 bij is. Wij zien uw berichten graag komen!

   

  Heerlijk, prachtig, betoverend. Zomaar wat beschrijvingen van de Gran Partita van Wolfgang Amadeus Mozart. Zijn rivaal/concurrent/collega Salieri hoorde er zelfs de stem van god in. Het moge duidelijk zijn: dit is één van Mozarts beste en mooiste werken (hij heeft er honderden geschreven), en behoort tot de absolute top van de blaasmuziek aller tijden.

  Uitvoerenden: Gelegenheidsensemble van 12 blazers en een contrabassist onder leiding van Ingrid Slangen. Door de unieke bezetting die Mozart hiervoor bedacht wordt het stuk niet vaak uitgevoerd, dus dit is voor de ware liefhebbers van klassieke muziek een must om mee te maken!!!!!

  Kerkzaal open vanaf 15.00 uur. Na afloop gezellige nazit met hapje en drankje.

  Wat kunt u verwachten?

  Het begint al bij de bezetting, want buiten het normale blazersoctet (paren hobo’s, klarinetten, fagotten en hoorns) zijn er ook een contrabas en twee extra hoorns te horen. En bovendien twee bassethoorns, het wat omfloerst klinkende neefje van de klarinet met zijn rijke lage register.

  Mozart begint deze serenade voor blazers en contrabas met een grootse inleiding. Een majestueuze cadens van het prachtige ensemble, waarin een beweeglijke klarinet quasi-improviserend van het ene akkoord naar het andere meandert. Daarna volgen menuetto’s, een romance, een thema met knetterende variaties en uiteraard een spetterende finale. 
  Maar het allerbekendst zal ongetwijfeld deel 3 zijn: het Adagio. Dat is waarin Salieri de stem van god hoorde, en waar de sprakeloosheid begint. Het begin is simpel, bijna komisch. Enkel een puls van het ensemble. Maar dan, in maat 4, met die ene noot van de hobo, begint een hemelse melodie die overgenomen wordt door de klarinet en weer doorgegeven wordt aan de bassethoorn. Een schitterend samenspel tussen deze instrumenten volgt en raakt tot de kern van de ziel: het Adagio is diepzinnig en toegankelijk tegelijk.

  Geen wonder dat de Gran Partita hoog op de verlanglijst van vele musici staat. Tijdens een kamermuziekweek ontstond bij 13 amateurs met een hoog niveau het idee om deze droom te verwezenlijken en de Gran Partita te gaan spelen. Onder de bezielende leiding van Ingrid Slangen hebben we tijdens een repetitieweekend en -dag met veel plezier en hartstocht dit stuk gerepeteerd. Het resultaat hiervan willen we graag ten gehore brengen, en hopelijk vele luisteraars deelgenoot maken van deze prachtige muziek.

 • Accordeon ensemble Opus 2 - Sergé Latychev, dirigent en Eduard de Boer, componist

  Accordeon ensemble Opus 2 - Sergé Latychev, dirigent en Eduard de Boer, componist

  25-06-2023 15:30 -16:45
  Toegang: eur 15,- en eur 7,50 als je nog geen 16 bent - inclusief drankje/hapje na afloop

  acc. H

  Toegang: eur 15 en eur 7,50 als je nog geen 16 bent – inclusief drankje/hapje na afloop

  Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Alphen aan den Rijn en Fonds Alphen en omstreken.

  Vooraf reserveren stellen wij zeer op prijs in verband met de borrel na afloop. U kunt reserveren met een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u ontvangt dan een antwoordmail met de betalingsopties. Vermeld alstublieft uw naam en voor hoeveel mensen u reserveert. Laat het ook even weten als er jeugd onder de 16 bij aanwezig is. Wij zien uw berichten graag komen!

  Verbroedering. Vrijheid. Positiviteit. Slagwerk. Een contrabas. Een vocaal ensemble en Accordeon Ensemble Opus 2. Krachtige composities. Een fantastische dirigent. Met deze ingrediënten wordt op zondagmiddag 25 juni 2023 een smakelijk concertprogramma geserveerd in de Oudshoornse Kerk. Heel bijzonder: u hoort de wereldpremière van Toward Freedom, een compositie met een verhaal uit de recente historie, in aanwezigheid van de componist!!! Klassieke muziek, met citaten uit o.a. de Negende Symphonie van Ludwig van Beethoven en het Canadese volkslied. Gevolgd door een fantastische compositie van Alfred Schnittke waarvoor het puntje van de stoel de best plek is om ernaar te luisteren. Gewoon over je heen laten komen en je nergens over verbazen.

  Kerkzaal open om 15.00 uur. Na afloop gezellige nazit met hapje en drankje.

  programma:

  Wereldpremière TOWARD FREEDOM (2022) – componist Eduard de Boer

  Persoonlijke achtergrond is, net als bij ons allemaal, bij een componist onontkoombaar. Maar welke invloed heeft het op zijn of haar werk?

  Begin 2022 volgde componist Eduard de Boer de ontwikkelingen rondom het zogenaamde Freedom Convoy in Canada. Zoals hij het zag, gebeurde er daar, en toen iets, dat nogal verrassend was en indruiste tegen de visies van degenen die destijds heel hard aandrongen op vaccineren.

  Canada behoorde tot de landen met de strengste corona maatregelen ter wereld. Dat waren de algemene omstandigheden toen de Canadese regering in januari 2022 een wetgeving uitvaardigde die het in de praktijk onmogelijk maakte voor vrachtwagenchauffeurs om hun werk te blijven doen als ze niet volledig gevaccineerd waren.

  Wat er daarna gebeurde, vervulde de componist met hoop. In schril contrast met de campagne om de niet-gevaccineerden tot zondebokken te maken van de wereldwijde pandemische situatie, toonden de gevaccineerde Canadese vrachtwagenchauffeurs solidariteit met hun niet-gevaccineerde collega’s door hen te steunen in hun protest tegen deze wetgeving.

  In broederlijke samenwerking begonnen ze aan wat bekend is geworden als het Vrijheidskonvooi. En wat nog meer was: veel gewone burgers, zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde, begonnen de protesten van de vrachtwagenchauffeurs te steunen!

  Het is dan ook de vaste overtuiging van de componist dat in verbroedering de uitweg ligt en hij voelde zich daarom geroepen om hieraan bij te dragen. Het resultaat is deze compositie Toward Freedom, geïnspireerd door het Canadian Freedom Convoy-protest en door de gebeurtenissen die zich daarbij ontvouwden.

  De compositie heeft de vorm van een mix tussen een symfonisch gedicht in 12 strofes en een variatievorm eindigend met een fuga, die verbeeldt hoe de twee betrokken partijen – de overheid versus het volk – heen en weer op elkaar reageren. De hartverwarmende verbroedering die het Vrijheidskonvooi teweeg heeft gebracht, heeft de componist ertoe gebracht om de beroemde melodie van Beethoven op Schillers ‘Ode to Joy’ in het stuk te verwerken. Daarnaast heeft hij elementen uit het Canadese volkslied ‘O Canada’ van Calixa Lavallée gebruikt. Verder verschijnt halverwege de compositie een motief dat afkomstig is uit een eerdere compositie, en symbool staat voor positief karma. Het blijkt triomfantelijk in de laatste beweging en het stuk sluit ermee. Tot slot wil de componist uitdrukken dat de verbroedering die de burgers van Canada hebben getoond een voorbeeld is voor de rest van de wereld. Daarom is het Canadese volkslied omgevormd tot een volkslied, op tekst van Franz K. Custos.

  Toward Freedom is geschreven voor Accordeonensemble Opus 2 en mogelijk gemaakt voor het Fonds Podiumkunsten.

  GOGOL SUITE - componist Alfred Schnittke

  Alfred Schnittke stond bekend om zijn creatieve denkwijze en het vermogen om levendige muzikale beelden te creëren. De Gogol Suite is een van zijn meest vermakelijke stukken, speels, gedenkwaardig, laconiek, boordevol sluwe groteskerieën.

  Deze unieke suite is een verzameling van zeven korte composities. Ze zijn eigenzinnig, gek en leuk. In wezen zijn het experimenten in collagetechnieken en ze ontlenen hun bronnen aan Beethoven, Tsjaikovski en Schnittke’s eigen temperament. Delen van deze suite suggereren Japans No-theater, andere delen staan op zichzelf, nachtmerrieachtig als ze zijn. Ongewone muziek gebaseerd op de roman Dead Souls van Nikolai Gogol.