Wereldbeelden - dhr. M. (Milo) Grootjen

Als je de natuur om je heen wilt begrijpen, moet je naar boven kijken. Alles wat wij hier op aarde zien, heeft zijn oorsprong in de kleine lichtpuntjes boven ons hoofd.

Hoe de mens deze heeft waargenomen en geïnterpreteerd is in de loop der eeuwen echter continu in verandering geweest. En ook nu lijkt er een nieuw wereldbeeld nodig te zijn om de natuur in het groot te kunnen beschrijven. In de lezing wordt u meegenomen door verschillende interpretaties die iedere keer als ‘de werkelijkheid’ werd gepresenteerd en die iedere keer weer moest worden bijgesteld. Van het geocentrisch wereldbeeld, via Ptolemeus, Galileo, Copernicus en Einstein naar de Nederlandse theoretisch fysicus Erik Verlinde. Het kosmisch web lijkt continu in beweging en steeds moeilijker te ontwarren. In de presentatie zal gebruik worden gemaakt van simulaties van het universum uit software van het Planetarium van Artis om de verschillende wereldbeelden inzichtelijk te maken. 

Milo Grootjen studeerde astronomie en wetenschapspopularisatie en sinds 2001 verbonden aan ARTIS en het ARTIS Planetarium. Hij werkte o.a. mee aan het bekende kinderprogramma ‘Sesamstraat en de Melkweg’ en recentelijk het programma ‘ARTIS de Partis op zoek naar Planeet Sok’. Als woordvoerder van het Planetarium is hij regelmatig op de radio en social media te zien en horen met betrekking tot ruimtevaart en astronomie. Momenteel werkt hij als hoofd van het ARTIS-Planetarium o.a. aan de inhoudelijke programmering van het Planetarium en ontwikkelde hij het onderwijs voor het onlangs geopende Micropia. Het enige museum waar de onzichtbare wereld van micro organismen zichtbaar wordt gemaakt. In zijn colleges en lezingen weet Milo met veel enthousiasme en gedrevenheid, moeilijke onderwerpen toegankelijk te maken. Daarbij maakt hij gebruik van het moderne virtuele heelal van het Planetarium en simpele objecten en voorbeelden om het voorstellingsvermogen bij zijn publiek te vergroten.

Evenement-informatie

Startdatum 04-04-2024 20:00
Prijs per persoon €5.00
Locatie Oudshoornse Kerk - achterzaal

Locatiekaart