Mozart's Gran Partita: Serenade No. 10 - KV 361/370a

Mozart's Gran Partita: Serenade No. 10 -  KV 361/370a

Dit concert heeft inmiddels plaatsgevonden.

 

Heerlijk, prachtig, betoverend. Zomaar wat beschrijvingen van de Gran Partita van Wolfgang Amadeus Mozart. Zijn rivaal/concurrent/collega Salieri hoorde er zelfs de stem van god in. Het moge duidelijk zijn: dit is één van Mozarts beste en mooiste werken (hij heeft er honderden geschreven), en behoort tot de absolute top van de blaasmuziek aller tijden.

Uitvoerenden: Gelegenheidsensemble van 12 blazers en een contrabassist onder leiding van Ingrid Slangen. Door de unieke bezetting die Mozart hiervoor bedacht wordt het stuk niet vaak uitgevoerd, dus dit is voor de ware liefhebbers van klassieke muziek een must om mee te maken!!!!!

Kerkzaal open vanaf 15.00 uur. Na afloop gezellige nazit met hapje en drankje.

Wat kunt u verwachten?

Het begint al bij de bezetting, want buiten het normale blazersoctet (paren hobo’s, klarinetten, fagotten en hoorns) zijn er ook een contrabas en twee extra hoorns te horen. En bovendien twee bassethoorns, het wat omfloerst klinkende neefje van de klarinet met zijn rijke lage register.

Mozart begint deze serenade voor blazers en contrabas met een grootse inleiding. Een majestueuze cadens van het prachtige ensemble, waarin een beweeglijke klarinet quasi-improviserend van het ene akkoord naar het andere meandert. Daarna volgen menuetto’s, een romance, een thema met knetterende variaties en uiteraard een spetterende finale. 
Maar het allerbekendst zal ongetwijfeld deel 3 zijn: het Adagio. Dat is waarin Salieri de stem van god hoorde, en waar de sprakeloosheid begint. Het begin is simpel, bijna komisch. Enkel een puls van het ensemble. Maar dan, in maat 4, met die ene noot van de hobo, begint een hemelse melodie die overgenomen wordt door de klarinet en weer doorgegeven wordt aan de bassethoorn. Een schitterend samenspel tussen deze instrumenten volgt en raakt tot de kern van de ziel: het Adagio is diepzinnig en toegankelijk tegelijk.

Geen wonder dat de Gran Partita hoog op de verlanglijst van vele musici staat. Tijdens een kamermuziekweek ontstond bij 13 amateurs met een hoog niveau het idee om deze droom te verwezenlijken en de Gran Partita te gaan spelen. Onder de bezielende leiding van Ingrid Slangen hebben we tijdens een repetitieweekend en -dag met veel plezier en hartstocht dit stuk gerepeteerd. Het resultaat hiervan willen we graag ten gehore brengen, en hopelijk vele luisteraars deelgenoot maken van deze prachtige muziek.

Evenement-informatie

Startdatum 18-06-2023 15:30
Einddatum 18-06-2023 17:00
Prijs per persoon Toegang: eur 15 en eur 7,50 als je nog geen 16 bent - inclusief drankje/hapje na afloop.
Locatie Oudshoornse Kerk

Locatiekaart